Școlile și-au epuizat toate resursele. Consiliul Raional Orhei cere Guvernului să aloce urgent fonduri suplimentare

Școlile din țară au epuizat deja toți banii acordați de Guvern pentru întreținere și riscă să intre în incapacitate de plată. Consiliul Raional Orhei a depus un demers oficial, adresat Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor, în care explică situația la zi și le cere autorităților ca, până la sfrâșitul acestei luni, să revizuiască bugetele și să aloce fonduri suplimentare.

În documentul elaborat de Direcția Educație a Consiliului Raional Orhei se menționează că instituțiile nu mai au bani pentru a putea activa, în condițiile scumpirii de trei ori a gazului, respectiv a energiei termice, precum și creșterea substațială a prețurilor pentru alte produse și servicii. Instituția face trimitere la o circulară emisă de Ministerul Educației, prin care școlile sunt atenționate să-și achite facturile până în data de 20 a lunii în curs și atrage atenția că, din cauza deficitului bugetar, acestea riscă să-și sisteze activitatea. 

„În prezent, în raionul Orhei activează 47 de instituții de învățământ dintre care 33 de  instituții utilizează în perioada rece a anului ca energie termică sursa gazelor naturale de la SA ”MOLDOVAGAZ”, 4 instituții beneficiază de agent termic, iar 10 instituții (biomasă, cărbune, lemne). Concomitent, informăm că la planificarea bugetului pentru anul 2022, la compartimentul alocații pentru gaze/energie termică, instituțiile nominalizate au fost puse în situația de a identifica, din sursele interne proprii, fără a fi efectuate careva alocații suplimentare din partea Guvernului, sume pentru acoperirea cheltuielilor necesare privind achitarea facturilor pentru consumul de gaze naturale și/sau agent termic de către instituțiile nominalizate”, se menționează în scrisoare.

Autorii sesizării atrag atenția că decizia Guvernului de a aloca fonduri instituțiilor de învățământ conform algoritmului de anul trecut este una iresponsabilă, în condițiile în care, deja în toamna anului trecut, era clar că prețurile se vor majora substanțial. 

„Nivelul de planificare pentru anul 2022 la compartimentul gaze naturale/energie termică a înregistrat o majorare de circa 4 195,2 mii lei, mai mult comparativ cu anul 2021, astfel constituind 10 152,3 mii lei,  fata de 6 250,14 mii lei in 2021. În același timp, conform estimărilor preventive pentru anul bugetar 2022, înregistrăm o insuficientă scontată la compartimentul gaze/energie termică de circa 7 746,7 mii lei”. 

În context, autoritățile din Orhei cer ministerelor de resort să identifice urgent bani suplimentari pentru acoperierea cheltuielilor. 

„Solicităm respectuos identificarea și alocarea, în regim de urgență, la această etapă, suma de 11 941,9 mii lei din care 4 195,2 mii lei (suma cu care instituțiile de învățământ a fost impuse să optimizeze cheltuielile) și 7 746,7 mii lei (deficitul estimativ calculat pînă la sfârșitul anului 2022), astfel încât instituțiile de învățământ primar și secundar ciclul I și II să acopere cheltuielile suplimentare generate de majorarea tarifului la gaze/agent termic ca să nu genereze situații de incapacitate a plații facturilor după cum a fost solicitat de către Ministerul Educației și Cercetării prin circulara nr. 03/1-09/182 din 18.01.2022, precum și revederea în mod obligatoriu, normativul valoric calculat per copil”, se mai scune în demersul adresat Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor.

Amintim că, anterior, asupra acestei probleme s-a pronunțat și președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu. Potrivit lui, dacă autoritățile centrale vor continua să ignore această problemă, managerii instituțiilor de învățământ, împreună cu reprezentanții administrației publice locale, vor fi nevoiți să ia măsuri mai dure, inclusiv să declanșeze greve în învățământ.

Documete atașate

MEC ,MF Guvernul RM

Fișier .PDF, 1.56 MB
Distribuie