Ședința extraordinară a Consiliului Raional Orhei din 18.02.2021

Astăzi, 18 februarie 2021, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Raional Orhei s-a decis alocarea mijloacelor financiare în valoare de peste un milion de lei Spitalului Raional Orhei. Contribuția Consiliului Raional Orhei face ca Spitalul Raional să beneficieze de un proiect finanțat de Uniunea Europeană în valoare de peste 10 milioane lei.

Banii oferiți prin intermediul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră, cu sediul în România, sunt preconizați pentru efectuarea reparației interioare a blocului curativ al IMSP „Spitalul Raional Orhei” și procurarea echipamentelor necesare.
 
Tot în cadrul ședinței de astăzi au fost alocate două milioane de lei primăriei municipiului Orhei. Acești bani vor fi destinați elaborării proiectelor privind reabilitarea podurilor rutiere de pe strada Chișinăului, care leagă sectorul Centru de sectorul Slobozia Doamnei, iar pentru proiectele de renovare și extindere a rețelelor de iluminat public stradal în localitățile raionului vor fi alocate peste 4 milioane 350 mii lei. De lucrări de renovare și/sau extindere a rețelelor de iluminat public stradal vor beneficia primăriile Cucuruzeni, Isacova, Zorile, Neculaeuca, Puțintei și Bolohani.
 
Mijloace financiare impunătoare au fost alocate și sistemului educațional din raionul Orhei. Astfel, mai multe instituții publice de învățământ din municipiul Orhei urmează să beneficieze de câte 500 mii lei pentru efectuarea lucrărilor de amenajare a teritoriului, cum este în cazul Liceelor Teoretice Alecu Russo, Onisifor Ghibu și Ion Luca Caragiale, iar alte 500 mii lei vor fi destinați finalizării lucrărilor de reparație capitală a sălii sportive cu galerie de acces și a încăperii de deservire a gimnaziului ,,Ion și Doina Aldea- Teodorovici” din municipiul Orhei.
 
Complexul Educațional – gimnaziul/grădiniță din satul Neculăieuca va beneficia de un milion de lei pentru reparația capitală a construcției nr. 1, faza 1, ceea ce presupune efectuarea lucrărilor interioare și reabilitarea rețelelor inginerești la etajul întâi a blocului „ A”.
 
Altor nouă instituții de învățământ din raionul Orhei le-au fost alocate 46.379 lei, bani destinați procurării echipamentelor și creării rețelelor de aprovizionare cu apă caldă. În context vă prezentăm repartizarea resurselor financiare per instituție: Instituția Publică Gimnaziul Furceni – 6.000 lei; Instituția Publică Gimnaziul Bulăiești – 10.063 lei, Instituția Publică Gimnaziul Jora de Sus -2.911 lei, Instituția Publică Gimnaziul Mălăiești – 12.000 lei, Instituția Publică Gimnaziul Isacova – 5.596 lei, Instituția Publică Gimnaziul Vatici – 1.890 lei, Instituția Publică Gimnaziul Tabăra- 1.689 lei, Instituția Publică Gimnaziul ,,Ion Creangă” s. Teleșeu – 4.230 lei, Instituția Publică Gimnaziul Ivancea 2.000 lei.
 
Tot în cadrul ședinței de astăzi, au fost aprobate cheltuielile operaționale efectuate prin dispozițiile domnului Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, prin care pentru 168 de persoane s-a alocat ajutor financiar pentru tratament medical în cuantum de 103.600 lei. Alte 20 mii lei au fost alocate familiei Stratulat din satul Zahoreni, a căror casă recent a fost cuprinsă și mistuită de flăcări. Menționăm că familia Stratulat are trei copii, dintre care unul este nou născut, iar casa a fost afectată grav de incendiu.
 
Proiectul de decizie cu privire la aprobarea cheltuielilor operaționale efectuate prin dispoziția președintelui raionului prevede de asemenea și includerea în bugetul raional a transferurilor alocate de la bugetul de stat prin Hotărâri de Guvern și acordarea indemnizației unice personalului medical infectat cu COVID -19 în sumă de 1376.0 lei.
Imagini Foto
Distribuie