Spitalul Raional Orhei – model de instituție publică eficientă energetic!

Spitalul Raional Orhei – un model de instituție publică eficientă energetic

La data de 27 noiembrie, Instituţia Medico Sanitară Publică – Spitalul Raional Orhei – a găzduit  o vizită de studiu, care a avut drept obiectiv efectuarea unui schimb de experiență în implementarea şi gestionarea unui sistem de management energetic într-o instituție publică.

La eveniment au participat vicepreședintele raionului Orhei dl Victor Perţu, şefa secţiei Economie și Atragerea Investițiilor din cadrul Consiliului Raional, d-na Elena Boguş, și consultanții GIZ, Frank Wöbbeking, Constantin Enciu și Igor Neaga.

Informaţia despre proiectele de Eficiență Energetică implementate în Spitalul Raional Orhei pe parcursul ultimilor ani a fost prezentată de către Elena Palanciuc, vicedirector medical al Instituţiei Medico Sanitare Publice Spitalul Raional Orhei, care a subliniat importanţa acestora.

Potrivit ei, datorită proiectelor implementate în ultimii ani, Spitalul Raional din Orhei a reuşit să devină un model de eficienţă energetică, fiind astfel mai atractiv pentru pacienţii din alte raioane, precum Teleneşti, Şoldăneşti, Rezina.
,,Suntem interesați să atragem investiții în această instituție având drept scop îmbunătățirea bazei tehnico-materiale a spitalului, în condițiile de subfinanțare și majorării cheltuielilor impuse de creșterea costurilor inclusiv pentru energie și apă”, a relatat dna Palanciuc.

Menționăm, că în Spitalul Raional Orhei, Agenția de Dezvoltare Regională Centru a realizat cu suportul tehnic și financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) proiecte investiționale de schimbare a ferestrelor și ușilor exterioare ale Centrului Perinatal, instalarea sistemului de monitorizare a energiei, renovarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare la blocul pediatric, instalarea de ferestre eficiente energetic pentru blocul terapeutic și centrul perinatal, izolarea termică a pereților exteriori a blocului terapeutic, instalare paisprezece puncte termice individuale la blocurile spitalului, reconstrucția rețele termice exterioare, dar și completarea sistemelor clasice existente de apă caldă menajeră cu colectoare solare.

Ultimul proiect implementat în Spitalul raional Orhei cu suportul ADR Centru cu finanțare din partea Fondului Național de Dezvoltare Regională dar și contribuția Consiliului Raional Orhei este proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocului chirurgical al IMSP Spitalul raional Orhei” în cadrul căruia au fost efectuate lucrări de izolare a ţilorpereților blocului chirurgical, schimbarea geamurilor şi uşilor, izolarea termică a acoperișului precum și izolarea planșeului subsolului.

Consiliul Raional Orhei mereu a susținut proiectele de importanță socială. De asemenea intenția este de a acorda o atenție sporită proiectelor sociale și în continuare!

sursă info: https://web.facebook.com/Spitalul-Raional-Orhei-IMSP

Imagini Foto
Distribuie