Un nou Acord de Cooperare semnat între reprezentanții APL de nivelul I și II din raioanele Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești

Consiliul Raional Orhei a găzduit ședința grupului de lucru privind cooperarea pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor și facilitarea implementării Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 (în continuare Strategia), în cadrul zonei de management integrat Nr. 6.

Evenimentul face parte din programul de acțiuni întreprinse de raioanele Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești în cadrul proiectului: „Spre o gestiune intercomunală eficace și durabilă a deșeurilor menajere în zona central-estică a Republicii Moldova", realizat cu suportul Ambasadei Republicii Franceze în Republica Moldova.

Membrii grupului de lucru, printre care conducerea raioanelor Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești, precum și primarii orașelor reședință din raioanele sus menționate, alături de dl Adrian Furculiță, asistent tehnic al proiectului și dna Zinaida Mîndru, coordonator de proiect, au discutat despre necesitatea unirii forțelor în scopul facilitării implementării obiectivelor Strategiei.

Raionul Orhei, alături de raioanele Telenești, Rezina și Șoldănești fac parte din Zona Nr.6 de management integrat al deșeurilor, iar demararea investițiilor în infrastructură aferentă sectorului deșeurilor, va fi posibilă doar după agrearea elementelor sistemului integrat de gestionare a deșeurilor, care se referă la comunicarea cu autoritățile administrațiilor publice locale de nivel I si agrearea locației depozitului zonei.

Președinte al Grupului de Lucru, compus din reprezentanții tuturor părților implicate și responsabil de mobilizarea eforturilor comune, a fost ales Președintele Raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu. Tot în cadrul ședinței de astăzi a fost semnat Acordul de Cooperare între reprezentanții autorităților administrației publice de nivelul I și II din raioanele sus menționate cu scopul creării cadrului de discuții pentru definirea modalității de organizare a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor si dezvoltarea infrastructurii aferente in cadrul zonei nr. 6.

Primarul municipiului Orhei, dl Pavel Verejanu a îndemânat membrii grupului de lucru ca in cadrul lucrărilor acestuia, sa fie acordată o atenție deosebita elementelor tehnice si a celor economici în contextul demarării si finalizării studiului de fezabilitate al zonei nr. 6

„Exemplele bune trebuie preluate și multiplicate”, a menționat dl Verejanu, „în acest context – efectuarea studiului de fezabilitate trebuie obligatoriu să conțină indicii cei mai optimali cu perspectiva de dezvoltare și ajustare la cerințele timpului”, a conchis edilul de Orhei.    

În scopul asigurării fundamentării economice, grupul de lucru se angajează să efectueze demersuri relevante către autoritatea centrală din domeniu, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului din Republica Moldova precum si sa inițieze un dialog durabil cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Imagini Foto
Distribuie