Un nou proiect ambițios, implementat în satul Neculăieuca, a fost creat Complexul educațional gimnaziul-grădiniță!

Un nou proiect ambițios a fost implementat în satul Neculăieuca, raionul Orhei. Grădinița-creșă „Albinuța”, veche de 60 de ani, a fost mutată în clădirea gimnaziului din localitate, fiind înființată o instituție nouă - Complexul educațional Gimnaziul – grădiniță Neculăieuca.

Datorită acestui proiect, copiii și cadrele didactice beneficiază de condiții excelente, sălile de grupă și de clasă sunt dotate cu toate cele necesare pentru o educație de calitate. Potrivit conducerii raionului Orhei, implementarea acestui proiect a fost posibilă datorită unei formule simple: bani din bugetul raional, administrarea eficientă a acestora, planuri bine gândite şi ambiție.

Grădinița-creșă „Albinuța” din satul Neculăieuca a fost construită în anii 1960 ai secolului trecut. Până nu demult, situația la această instituție preșcolară era una dezastruoasă. Condițiile erau improprii, spațiile de joacă - mici, iar iarna în încăperi predomina miros de fum, emanat de sobe. Acum, grădinița este amplasată la primul etaj al Complexului educațional Gimnaziul  – grădiniță Neculăieuca. La etajul doi și trei sunt clasele primare și, respectiv, cele gimnaziale. În prezent, copiii și cadrele didactice se bucură de condiții conform standardelor europene. Instituția de învățământ beneficiază de un sistem de încălzire prin pardoseală, sălile de grupă,  dormitoarele sunt mai mari, iar mobilierul - nou. Au fost amenajate spații de joacă, săli pentru festivități și activități, sală de sport, precum și săli de luat masa.

Potrivit administrației instituției, atât cadrele didactice, personalul tehnic, copiii care frecventează instituția, cât și părinții acestora sunt foarte mulțumiți de noile condiții. 

Rodica Tihon, directorul interimar al Complexului educațional Gimanaziul-Grădiniță Neculăieuca, a menționat că evenimentul de inaugurare a complexului educațional reprezintă un eveniment istoric.

„Odată cu deschiderea acestei grădinițe, se deschide și inima noastră pentru a aduce mulțumiri tuturor celor care au contribuit la implementarea acestui proiect. Acest edificiu demonstrează o dată în plus că cooperarea dintre administrația publică locală, raională și centrală precum și cooperarea cu agenții economici duce la realizarea lucrurilor frumoase”, a afirmat Rodica Tihon.

Primarul localității, Violeta Bîscal, susține că proiectul privind amplasarea grădiniței din satul Neculăieuca, în clădirea în care se află gimnaziul din această localitate, a fost o provocare pentru ea.

„Complexul educațional gimnaziul – grădiniță Neculăieuca este un proiect de suflet, un proiect de vis. Condițiile de la grădinița veche erau proaste, încăperile erau încălzite cu sobe, nu exista sală de festivități, sălile de grupă erau mici. Acum, cei 51 de copii se bucură de cele mai bune condiții”, a menționat Violeta Bîscal.

Reamplasarea, modernizarea, extinderea și dotarea instituției de învățământ cu toate cele necesare au costat aproximativ 3,6 milioane de lei. Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, susține că proiectul privind înființarea Complexului educațional la Neculăieuca este oferit drept exemplu și pentru alte localități. 

„Complexele educaționale reprezintă astăzi singura soluție atât pentru grădinițe, cât și pentru gimnazii. Întreținerea unei grădinițe, ocupată doar 25% din capacitate, a unui gimnaziu – de 30% este o provocare pentru buget. Comasarea acestor instituții, atât sub aspect financiar, a gestionării corecte a banului public, reprezintă singura soluție valabilă”, a menționat Dinu Țurcanu.

La rândul lor, vicepreședinții raionului Orhei, Irina Bogaciuc și Marina Cravcenco, au salutat implementarea proiectului de creare a Complexului educațional și au menționat că autoritățile au obligația de conlucra împreună pentru binele copiilor, care reprezintă viitorul țării.

La evenimentul de inaugurare a Complexului educațional a participat și doamna deputat Marina Tauber:

„Vă felicit pentru această bijuterie. Participăm la un asemenea eveniment, datorită ambiției echipei conduse de dl Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, care se bucură de încredere și este la cel mai înalt nivel. Vă doresc să aveți multă răbdare, pentru că lucrurile bune nu se fac peste noapte. Ceea ce se realizează sunt lucruri reale, noi nu povestim despre Europa, ci o aducem la noi acasă, în satele și orașele noastre. Mă mândresc cu faptul că aproape toate instituțiile de învățământ din Orhei sunt dezvoltate și dotate cu cele necesare. Vă mulțumim pentru încredere”, a accentuat deputatul Marina Tauber.

În context, președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, s-a arătat mândru că echipa sa din raionul Orhei a reușit să finalizeze un nou proiect ambițios, la care ține foarte mult. 

„Acest proiect, la fel ca și celelalte, demonstrează faptul că nimic nu este imposibil pentru echipa noastră, mai ales atunci când este vorba despre copii, despre educația și dezvoltarea lor. Investițiile în educație sunt vitale, deoarece reprezintă investiții în viitor. Din acest motiv, vom continua să susținem copiii și cadrele didactice din țara noastră”, susține Ilan Șor.

Anul trecut, la Neculăieuca, cu suportul Consiliului Raional Orhei s-a realizat proiectul privind iluminatul stradal, iar grădinița și gimnaziul au fost incluse în sistemul de catering de alimentare a copiilor. De asemenea, a fost amenajat un teren de joacă pentru copii.

Imagini Foto
Distribuie