UN NOU TEREN SPORTIV, CONSTRUIT DIN TEMELIE, VA BUCURA ELEVII ORHEIENI!

Republica Moldova, este prima țară de pe continentul european care a început să implementeze cu succes programul FIFA „FOTBAL PENTRU ȘCOLI" (F4S), iar raionul Orhei este printre pionerii naționali la acest capitol.

Acest Program are drept scop primordial promovarea modului sănătos de viață printre copiii și, totodată, popularizarea fotbalului în rândul tinerii generații.

În acest sens, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a lansat proiectul potrivit căruia, instituțiile de învățământ din Republica Moldova care au create clase specializate de fotbal pot beneficia de susținere în procesul amenajării unui teren de fotbal performant, cu acoperământ artificial, dar și alte facilități precum dotarea parțială cu echipament sportiv, cursuri de instruire pentru antrenori și altele.

Astfel, primul Liceu din raionul Orhei care a aplicat la acest program și a fost acceptat este Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” – cea mai mare instituție de învățământ din raionul Orhei, dar și una din cele mai prestigioase, atât la nivel local, cât și la nivel național.

Astăzi, în prezența elevilor L.T. „Ion Luca Caragiale”, a părinților, dar și a cadrelor didactice, terenul de fotbal construit de la zero, cu o valoare investițională de circa 2 milioane 53 mii lei a fost inaugurat într-o atmosferă solemnă cu participarea domnului Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, a domnului Pavel Verejanu, Primarul Municipiului Orhei, a domnului Nicolae Cebotari, Secretar General Adjunct al FMF, a doamnei Irina Bogaciuc, vicepreședinta raionului Orhei, responsabilă de domeniul Tineret și Sport, și nu în ultimul rând, a domnului Cristian Botnarenco, Președintele Asociației Raionale de Fotbal, Șef al Serviciului Tineret și Sport din cadrul Direcției Generale Educație – Orhei.

Maria Chișlaru, directoarea Liceului Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei, în cuvântul său de salut adresat tuturor celor prezenți, a ținut în primul rând să mulțumească Federației Moldovenești de Fotbal pentru provocarea de a crea la baza instituției clase specializate de fotbal, dar și pentru susținerea acordată la construcția terenului sportiv multifuncțional care va fi o nouă perlă pentru instituție, dar și bucurie pentru mii de copii care vor beneficia de condiții decente la practicarea sportului, inclusiv a fotbalului.  

Aprecieri deosebite și înaltă recunoștință au fost adresate conducerii raionului și municipiului Orhei fără de care era imposibil să se realizeze proiectul, dat fiind faptul că la realizarea acestuia au contribuit, inclusiv financiar, și autoritățile locale.

Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, a precizat că Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” nu este unica instituție publică de învățământ din raza raionului Orhei care este susținută în realizarea proiectelor de amploare. Potrivit domnului Președinte, doar în ultimii trei ani, peste 40 milioane lei au fost investiți în modernizarea și dotarea tehnico materială a instituțiilor de învățământ din municipiul și raionul Orhei, unde au fost efectuate și lucrări de reparație, iar în unele cazuri de reconstrucție a sălilor, acoperișurilor sau chiar a blocurilor întregi.

Bineînțeles că un asemenea teren de sport ar fi binevenit la toate instituțiile de învățământ din raion, iar în acest context, domnul Președinte a venit cu propunerea către conducerea Federației Moldovenești de Fotbal pentru consolidarea eforturilor și multiplicarea unor asemenea exemple, atât în liceele din municipiul Orhei, cât și în instituțiile de învățământ din localitățile rurale ale raionului.  

Primarul Municipiului Orhei, domnul Pavel Verejanu, a menționat că ultimii ani, sportul s-a făcut tot mai vizibil printre orheieni, iar proiectele care vin să îmbunătățească calitatea vieții orheienilor au fost și vor rămâne mereu susținute, promovate și implementate de către administrația publică locală.

Secretarul General Adjunct al Federației Moldovenești de Fotbal, domnul Nicolae Cebotari, a mulțumit autorităților orheiene pentru susținerea proiectului implementat de administrația Liceului Teoretic „Ion Luca Caragiale”, la care alături de contribuția din partea FMF au fost și circa 880 mii lei din partea Consiliului Raional Orhei. Totodată, domnul Cebotari a menționat că este foarte important pentru întreaga comunitate să susțină promovarea unor asemenea proiecte care creează condiții pentru tânăra generație de a practica un mod sănătos de viață, mai ales în contextul raionului Orhei unde sportul are tradiții frumoase, iar echipa de fotbal „MILSAMI” reprezintă la nivel internațional întreaga țară.

Ceremonia de inaugurare oficială a terenului sportiv a culminat cu prestația elevilor Liceului Teoretic „Ion Luca Caragiale” care au prezentat oaspeților prezenți, dar și colegilor săi unele elemente din diferite genuri de sport pe care aceștia le practică.

Imagini Foto
Distribuie