Victimele catastrofei de la Cernobîl au fost comemorate la Orhei

Astăzi, 14 decembrie 2021, participanții orheieni la lichidarea catastrofei nucleare din Cernobîl s-au mobilizat într-un marș de comemorare a colegilor căzuți în urma acțiunilor desfășurate în Cernobîl sau ca rezultat al acestora care au afectat grav sănătatea participanților și în consecință au dus la decesul unor camarazi la câțiva ani distanță de la operațiunea desfășurată în regiunea ucraineană — Cernobîl.

La eveniment a participat și conducerea raionului și municipiului Orhei în frunte cu domnul Dinu Țurcanu, Președintele raionului și Pavel Verejanu, primarul municipiului Orhei.

Președintele Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Orhei”, alături de membrii Asociației au mulțumit oficialilor pentru susținerea și atenția acordată sistematic organizației obștești, precum și pentru nivelul înalt al receptivității autorităților locale la nevoile celor care fără să cunoască mult despre ce aveau să facă - au trecut cu demnitate prin „durutul“ Cernobîl. 

Menționăm că astăzi se împlinesc 35 ani din momentul când în groaznicul 1986 a fost finisată construcția așa numitului sarcofag, care a izolat reactorul complet distrus și încărcătura radioactivă rămasă — de mediul încunjurător. 

Prin groapa cu radiație de la Cernobîl au trecut circa 3550 de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Munca eroică a acestor oameni care au contribuit la prevenirea noilor explozii termonucleare a fost, este și va fi în continuare apreciată și cinstită de întreaga conducere a raionului și municipiului Orhei.

Memorie veșnică celor plecați la cele veșnice, dar și multă sănătate tuturor celor care, în ciuda tuturor provocărilor au rămas în viață!

Imagini Foto
Distribuie