Vijelia devastatoare nu a cruțat nici școli, nici grădinițe și nici Spitalul Raional. Conducerea raionului Orhei a mers în teritoriu pentru a evalua preventiv daunele cauzate

În urma vijeliei puternice care a lovit recent raionul și municipiul Orhei, președintele raionului, Vasile Adașan, împreună cu vicepreședinții Veaceslav Căpățină și Mihail Paciu, au inspectat obiectivele de importanță comunitară afectate pentru a estima pagubele produse, dar și pentru a gestiona eficient situația de criză care s-a creat.

Conducerea raionului a vizitat mai multe locații pe parcursul inspecției, evaluând cu atenție nivelul daunelor și identificând ce acțiuni sunt necesare pentru remedierea situației. 

Printre obiectivele inspectate s-au numărat instituțiile publice de învățământ: Liceul Teoretic "Alecu Russo", care este în prezent unul din Centrele Regionale de Bacalaureat și Gimnaziul "Ion și Doina Aldea Teodorovici" din sectorul "Lupoaica" al municipiului Orhei. În ambele cazuri, cel mai mult au avut de suferit porțiunile de acoperiș, iar în cazul L.T. "Alecu Russo", în genere acoperișul Sălii de Sport a fost smuls și aruncat pe strada Ștefan cel Mare unde au fost doborâți și polonii de electricitate.

Printre instituțiile publice de învățământ din raza municipiului Orhei, la moment a raportat pagube materiale și Gimnaziul "Grigore Vieru" din sectorul "Slobozia Doamnei" al municipiului Orhei. Administrația Gimnaziului a semnalizat despre un șir de geamuri stricate și deteriorarea acoperișului.

De asemenea au fost inspectate clădirea administrativă a "S.A. DRUMURI ORHEI", care a rămas fără de acoperiș în proporție de 95%, precum și Spitalul Raional Orhei, unde acoperișul blocului chirurgical a fost deteriorat semnificativ. 

În stare grav avariat se află și acoperișul Centrului Raional de Cultură "Andrei Suruceanu" care în urma deteriorării sale a dus spre surparea unor părți ale tavanului din sala mare. Astfel, Centrul Raional de Cultură din Orhei rămâne să fie inclus în lista celor mai afectate instituții publice din raion. 

Potrivit datelor preliminare colectate, inclusiv cu forțele Direcției pentru Situații Excepționale Orhei, în prezent în mai multe sate ale raionului au fost descoperite casele de locuit, precum și instituțiile publice. Astfel, acoperișul Gimnaziului din satul Biești este afectat în proporție de 60%, acoperișul Casei de Cultură din aceiași localitate este afectat în aceiași proporție, iar în satul Mîrzești, acoperișul primăriei este deteriorat în proporție de 50%. 

Au avut de suferit Casa de Cultură, Gimnaziul, și sala de sport din satul Pohrebeni, precum și o Grădiniță și Casa de Cultură din satul Peresecina. 

În satele Bulăiești și Chiperceni, acoperișele Gimnaziilor au fost devastate în proporție de 10-15%.

Din rapoartele colectate până în prezent, pe raza întregului raion au fost descoperite sau afectate grav peste 270 de case de locuit.

Oamenii rămân șocați de amploarea distrugerilor provocate de furtună, iar acoperișurile smulse, geamurile sparte, copacii și pilonii doborâți, reprezintă pagube semnificative pentru economia raionului și vor necesita eforturi susținute inclusiv la nivel de Stat pentru a readuce lucrurile la normal.

Vasile Adașan, Președintele Raionului Orhei, care este și Președinte al Comisiei pentru Situații Excepționale a Raionului, a solicitat efectuarea unei evaluări rapide și riguroase, pentru a putea accesa fondurile necesare și a demara lucrările de reparații cât mai curând.

Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Orhei urmează să se convoace îndată cum membrii acesteia revin din teritoriu. În cadrul ședinței operative va fi creată o Comisie de evaluare a pagubelor materiale, formată din specialiști din domeniul Construcțiilor, Agriculturii și alte domenii, iar Raportul final al Comisiei va fi utilizat pentru a solicita sprijin financiar de la autoritățile centrale și a elabora un plan detaliat de reconstrucție și reabilitare a infrastructurii avariate.

Menționăm că în prezent se execută lucrări de înlăturare a pagubelor produse de vijelie. În acest sens sunt antrenate circa 300 angajați ai Serviciile de Urgență a raionului Orhei și peste 100 de unități de tehnică specială.

Imagini Foto
Distribuie