Zi a Memoriei și Recunoștinței - 2 martie 1992

Conducerea raionului și municipiului Orhei, de rând cu deputații Partidului „ȘOR” și cei ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, alături de combatanții participanți la operațiunile militare desfășurate în conflictul armat din 1992 pentru Apărarea Integrității și Suveranității Republicii Moldova au participat astăzi, 2 martie curent, la ceremonia de comemorare a Eroilor căzuți pe câmpul de luptă, amplasat în inima municipiului Orhei pe bulevardul Vasile Lupu.

Oficialii parlamentari, cât și liderii locali în persoana domnului Dinu Țurcanu, Președintele raionului Orhei și Pavel Verejanu, Primarul municipiului Orhei, au transmis câte un mesaj de încurajare combatanților prezenți, dar și de sincer regret și compasiune familiilor îndurerate ale căror fii, frați și soți nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă. 

Doamna Marina Tauber a menționat că este de datoria fiecăruia dintre noi să cinstească memoria celor trecuți în neființă și să-i susținem pe cei care s-au întors acasă. „Deja este clar pentru toți că acest conflict este rezultatul unei politici greșite a autorităților centrale de atunci. Trebuie să  învățăm din greșelile trecutului și să nu mai permitem niciodată ca la cârma țării să fie oameni pentru care orgoliile personale sunt mai presus decât interesul cetățenilor Republicii Moldova.”

Evenimente similare dedicate comemorării Eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru s-au desfășurat în mai multe localități ale raionului Orhei. 

Conform datelor oficiale, peste 1000 de combatanți orheieni au participat în conflictul armat, dintre care 9 militari au căzut pe câmpul de luptă. În prezent 5 instituții de învățământ preuniversitare din Raionul Orhei poartă numele eroilor căzuți în luptele acelui război, iar 16 veterani au fost decorați cu Ordinul „Ștefan cel Mare”, dintre care 6 post-mortem. Alți 10 veterani dețin Ordinul „Credință Patriei”.

Imagini Foto
Distribuie