Ziua Națională a Portului Popular a fost sărbătorită într-o atmosferă festivă la Orhei

Astăzi, 25 iunie 2023, conducerea raionului și municipiului Orhei, în frunte cu Președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, Primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, precum și Primarii satelor și comunelor din întregul raion, au participat la Marșul Portului Popular desfășurat în inima orașului Orhei.

Acesta este unul din cele mai îndrăgite evenimente culturale devenit de curând o tradiție pentru raionul și municipiul nostru drag. 
 
Festivitatea întrunește în primul rând colectivele artistice din localitățile întregului raion, dar și alți participanți de diferite vârste, dornici de a se familiariza cu elementele culturale ale comunității noastre. 
 
Ținând cont de faptul că în raionul Orhei sunt și sate unde marea majoritate a populației sunt de alte naționalități, preponderent ruși și ucraineni, culorile și elementele Portului popular păstrat din vechi timpuri diferă de cele tradiționale poporului nostru, dar această diversitate de culori și elemente ne oferă un adevărat spectacol al croșetăriei, ascunzând după sine legende, povestiri din trecut și motive de mândrie pentru tezaurul cultural păstrat cu sfințenie în localitățile raionului Orhei. 
 
Alaiul PORTULUI POPULAR a pornit de la biserica Sfântului Dumitru și sub intonarea colectivului de fanfară de la Centrul Raional de Cultură "Andrei Suruceanu" a oprit în Piața "Vasile Lupu", unde fiecare participant era așteptat de o expoziție tematică a meșterilor populari și o scenă improvizată pe care au urcat atât oficialii cu un cuvânt de salut cât și emeriții artiști Igor Rusu și Maria Tincu care au susținut un concert de muzică populară. 
 
Omagiul adus Portului Popular și tradițiilor noastre strămoșești va continua pe scena din Parcul de distracții "OrheiLand" unde, începând cu ora 17.00, urmează să se desfășoare concertul dedicat Zilei Portului Popular susținut de faimoasa și irepetabila interpretă Doina Sulac.
Imagini Foto
Distribuie