Ziua Națională a Vinului sărbătorită la Orhei

Una dintre cărțile de vizită a Republicii Moldova este vinul moldovenesc în cinstea căruia a fost instituită și Sărbătoarea Națională a Vinului, omagiată tradițional în prima Duminică a lunii octombrie, dar puțini cunosc despre faptul că această sărbătoare își are originea la Orhei!

Ziua Vinului, pentru prima oară în istoria sa a fost sărbătorită la inițiativa Consiliului Raional Orhei în anul 1999. Acest fapt ne face să fim cu două ediții înaintea întregii țări!

Astăzi, 03 octombrie 2021, Ziua Națională a Vinului, sărbătoarea de suflet a tuturor moldovenilor și în special a producătorilor vitivinicoli, a fost sărbătorită din nou în inima raionului Orhei cu muzică, expoziții, voie bună, dar și cu respectarea recomandărilor medicilor epidemiologi în vederea prevenirii răspândirii de COVID-19. 

Alături de orheieni și oaspeții orașului, la festivitate a fost prezentă și conducerea raionului și municipiului, în persoana domnului Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, Pavel Verejanu, Primarul Municipiului Orhei, Tatiana Platon, vicepreședinta raionului Orhei, Consilierii municipali și raionali, dar și Primarii satelor Isacova, Neculăieca, Bolohani și Teleșeu: Stanislav Cvasnîi, Violeta Bîscal, Tatiana Plătică și Ion Dediu. 

În cuvântul de salut oferit oficialilor, atât conducerea raionului Orhei, cât și a municipiului au ținut în primul rând să felicite pe toți cei prezenți cu prilejul frumoasei sărbători, totodată menționând despre faptul că restricțiile pandemice nu au permis organizarea evenimentului la nivelul cu care suntem obișnuiți să sărbătorim festivitățile de acest gen la Orhei. 

  Înepând cu anul 2015, când în fruntea municipiului Orhei a venit domnul Ilan Șor, actualul Deputat și președinte al fracțiunii parlamentare al Partidului Politic „ȘOR”, promovarea tradițiilor naționale și a sărbătorilor care ne definesc au fost organizate la cel mai înalt nivel, dar anul acesta, din cauza restricțiilor epidemiologice s-a redus la maxim numărul expozițiilor și a colectivelor artistice care au evoluat pe scena improvizată în scuarul Palatului raional de Cultură „Andrei Suruceanu”.

Cu toate acestea, organizarea Zilei Naționale a Vinului la Orhei era imposibil de evitat, deoarece este un omagiu adus agricultorilor și producătorilor de vin din raionul și municipiul Orhei care ne promovează de-a lungul istoriei la nivel național și internațional. 

Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, aduce sincere mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea și buna desfășurare a evenimentului, dar și oaspeților care au venit să viziteze expozițiile și spațiile foto amenajate de către organizatori. În aceeași ordine de idei, domnul Președinte a transmis orheienilor și mesajele de felicitare cu prilejul Zilei Naționale a Vinului, parvenite în adresa Consiliului Raional Orhei din partea partenerilor noștri de dezvoltare externi.

Imagini Foto
Distribuie