Ziua Vinului, marcată la Orhei cu muzică, voie bună și un recital excepțional de fanfară!

Distracție, muzică și voie bună este astăzi, în orașul Orhei, acolo unde se sărbătorește Ziua Vinului. Locuitorii municipiului, precum și oaspeții acestuia se pot delecta cu vin și bucate tradiționale.

Totodată, dimineață, renumita Fanfară de la Orhei, din cadrul Centrului raional de cultură „Andrei Suruceanu”, a susținut un recital, atât cu ocazia Zilei Vinului, cât și cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la fondare. Sărbătoarea a început la ora 09:40, când trei coloane de fanfare au pornit din trei locuri diferite și s-au îndreptat cântând spre scena principală din Piața Vasile Lupu din Orhei. Ulterior, a început partea oficială a evenimentului, în cadrul căreia au fost transmise mesaje de felicitare. 


Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a venit la eveniment îmbrăcat în haine tradiționale și a purtat pe cap o căciulă din blană de miel. El a salutat eforturile agricultorilor noștri, care duc faima Republicii Moldova în lume.


„Se știe că și la Casa Regală din Marea Britanie se bea vin din Republica Moldova. De asemenea, vinul nostru este apreciat în cadrul mai multor concursuri internaționale. Să ne mândrim că producem, până în prezent, vin de calitate, să ne mândrim cu tradițiile noastre și să consumăm responsabil”, a menționat Dinu Țurcanu.


La eveniment, au participat și deputații Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, și Petru Jardan

„Este foarte frumos la Orhei. Vă felicit pentru modul în care a fost organizat acest eveniment. Felicitări tuturor colectivelor artistice care au încântat publicul cu muzică aleasă. Republica Moldova, indiferent de greutățile prin care trece, exportă producție în peste 50 de țări ale lumii. Și asta datorită producătorilor noștri agricoli și a recoltei noastre bogate. Vă doresc tuturor sănătate, pace și vreme bună”, a afirmat Reghina Apostolova.


„Sunt onorat să particip la acest eveniment. Vinul, strugurii nu îți amintesc decât de Moldova. Peste 200 de mii de oameni activează în domeniul vitivinicol. Exportul de vinuri este de peste 8% din toate exporturile Republicii Moldova. Pe lângă veniturile care vin în buget din această ramură, este importantă și faima pe care o duc angajații din acest sector, în toată lumea. Mă bucur să văd produse bune și atâția vinificatori la Orhei. Felicitări, dragi orheieni, felicitări tuturor oaspeților”, a adăugat Petru Jardan.


Cu un mesaj de felicitare a venit și primarul și cetățeanul de onoare al municipiului și raionului Orhei, Ilan Șor. 


„Vă felicit pe toți cu ocazia Zilei Vinului, una dintre cele mai frumoase sărbători - Ziua Vinului. Pentru orheieni, ca și pentru toți moldovenii, această sărbătoare este foarte importantă, deoarece vinul moldovenesc este cartea de vizită a Republicii Moldova, mândria noastră națională. Tradiția de a sărbători ziua vinului s-a născut la Orhei, în anul 1999, cu doi ani înainte de a deveni o sărbătoare națională. Suntem mândri de acest fapt și vreau să îi felicit pe toți orheienii, pe toți vinificatorii care își desfășoară activitatea în raionul Orhei”, a declarat Ilan Șor.


Totodată, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la fondarea Fanfarei Orhei, Ilan Șor a făcut o donație Centrului raional de cultură „Andrei Suruceanu”. Este vorba despre un susafon - instrument muzical pentru a face recitalurile fanfarei mult mai spectaculoase. 


„Fiecare dirijor își dorește să extindă orhestra, astfel încât concertele să fie cât mai spectaculoase. Eu mi-am dorit foarte mult să avem și un susafon, care reprezintă temelia în ceea ce privește acompaniamentul, dar care costă foarte mult. Aduc foarte mari mulțumiri pentru acest instrument. Felicit toate colectivele artistice cu ocazia evenimentului de astăzi”, a menționat maestrul Ștefan Turuta, care conduce fanfara.

Imagini Foto
Distribuie