6 iulie, zi de doliu naţional

Comentariile sunt închise pentru 6 iulie, zi de doliu naţional 49

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, în 1949.
Președintele Raionului Orhei, dl Ion Frunze, alături de alți reprezentanți ai Administrației Publice, dar și orheienii care păstrează în suflet această zi dureroasă, a participat la evenimentul de comemorare și a adus un omagiu victimelor deportărilor prin depunere deflori la monumentul ridicat în memoria celor deportați din raionul Orhei.

Consiliul Raional Orhei a organizat și o masă de pomenire în unul din restaurantele locale, la care au fost invitați toți doritorii din rândurile celor prezenți la ceremonia de comemorare.

Vă amintim că, cel de-al doilea val de deportări în masă, din Basarabia, a început pe 6 iulie 1949, ora 02,00, şi s-a încheiat pe 7 iulie 1949, ora 20,00. În plină vară, oamenii erau încărcați în trenuri și erau duși fără apă și hrană necesară, în vagoane murdare, spre Siberia și Kazahstan. Cei care nu mai rezistau și mureau erau aruncați din tren atunci când acesta oprea. Cadavrele erau aruncate pe câmp și deveneau hrană pentru animale sau, în cel mai bun caz, erau îngropate simbolic în țărână. Cei care încercau să evadeze erau împușcați pe loc.
În total, au existat trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 şi aprilie 1951, iar istoricii estimează că numărul celor deportați a fost de circa 100.000 de oameni.