Inaugurarea monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste din s. Breanova

Comentariile sunt închise pentru Inaugurarea monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste din s. Breanova 55

Prima cale ferată din raionul Orhei a fost inaugurată sâmbătă, 6 iulie, în satul Breanova, com. Morozeni. Aceasta are o lungime doar de trei metri, dar îndreaptă gândurile și sufletele noastre departe, departe, acolo unde au fost deportați, 70 de ani în urmă, mii de moldoveni. Printre aceștia au fost și soții Simion și Eufrosinia Gamarț împreună cu 4 copii. O familie simplă de gospodari a căror urmași au finanțat edificarea monumentului inaugurat  în cinstea victimelor deportărilor staliniste din localiatea Breanova.

La ceremonia de inaugurare a fost prezent și Președintele Raionului Orhei, dl Ion Frunze. Domnul Președinte a salutat inițiativa familiei Gamarț și s-a arătat plin de speranță că tineretul, dar și clasa politică din Republica Moldova, niciodată nu vor trece cu vederea asemenea evenimente istorice. „Chiar dacă au fost dramatice, dar ele ne-au marcat destinul”, a conchis Ion Frunze.

La eveniment a fost prezent și dl Gheorghe Morozan, primarul localității. Domnul Primar a îndemânat locuitorii comunei să păstreze spațiul nou amenajat, iar pe cei mai vârstnici să transmită învățătura  copiilor și generațiilor viitoare. „Atâta timp cât nu vom da uitării istoria, putem să ne bucurăm de identitatea noastră Națională!”, a adăugat primarul de Morozeni.

Postamentul monumentului e aşezat simbolic pe şine de cale ferată care reaminteşte de cel mai lung și mai dureros drum al despărțirii de baştină, de tot ce e mai drag și mai sfânt.