Lansarea cărții „Destine Frânte”

Comentariile sunt închise pentru Lansarea cărții „Destine Frânte” 59

Istoria a fost dură cu poporul nostru, dar una din cele mai crâncene perioade a fost marcată de ordinele guvernării staliniste prin care mii de moldoveni au fost deportați de pe la gospodăriile lor în gulagurile reci ale Siberiei. O antologie de acte din acea perioadă, fotografii și mărturii au fost colectate de Ludmila Tihonov și Zinaida Băleanu, originare din satul Peresecina. Toată această informație colectată de cele două surori a fost transpusă în cartea „Destine Frânte”, a cărei lansare s-a desfășurat duminică, 7 iulie, în Casa de Cultură din localitatea de baștină.

Evenimentul a fost susținut de Administrația Publică Locală în frunte cu primarul localității, domnul Nicolae Buzu.

Cu o deosebită mândrie pentru Profesoara sa de istorie, d-na Zinaida Băleanu, la eveniment a fost prezent și Președintele Raionului Orhei, domnul Ion Frunze. Dumnealui a salutat inițiativa relatării istoriei unui sat aparte care, la un moment dat, a cunoscut dramatismul deportărilor staliniste.

În carte sunt relatate evenimentele cauzate de cel de-al doilea val de deportări în masă, din Basarabia, care a început pe 6 iulie 1949, ora 02:00, şi s-a încheiat pe 7 iulie 1949, ora 20:00. În plină vară oamenii erau încărcați în trenuri marfare sau de vite și erau duși fără apă și fără hrană, spre Siberia și Kazahstan. Cei care nu mai rezistau și mureau erau aruncați din tren atunci când acesta staționa.

La eveniment au fost prezenți locuitori ai satului Peresecina, vicepreședintele raionului Orhei, Iurie Siloci și Octavian Țicu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.